Nemrégiben egyik kedvenc Facebook-os csoportomban feltettem a kérdést: kinek melyik az a zöldség, amit ki nem állhat? Meglepődtem, hogy elég sokan beírták válasznak a sárgarépát. Így a mostani alkalommal kombinálom a két "rovatot" a következő recepttel. :)
Pedig a répa evésével nem ártunk magunknak: gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. A benne lévő béta-karotint akkor tudjuk a legjobban hasznosítani, ha főzve fogyasztjuk.
Nem mellesleg remek, ha az ember nincs csúcsformában, és egy könnyű fogásra vágyik. :)
Gyömbéres sárgarépa-krémleves
- 75 dkg sárgarépa
- 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj (én most olívaolajat használtam)
- másfél liter alaplé (ennek hiányában víz)
- 2 dl rizstejszín
- só, fehérbors ízlés szerint
A sárgarépát meghámozzuk, hosszában felezzük. Ezt a műveletet megismételjük, majd kockákra vágjuk. A gyömbért megpucoljuk (A pucoláshoz használjunk bátran egy kiskanalat: így keveset vesztegetünk el belőle. [Nem olcsó mulatság. :P]), kis lyukú reszelőn lereszeljük a nekünk kellő mennyiséget. A vöröshagymát apróra daraboljuk.
Egy lábosban elkezdjük hevíteni az olajat, megdinszteljük rajta a hagymát. Ha már majdnem megvagyunk ezzel, rátesszük a répát és együtt pirítjuk őket 1-2 percig. Jöhet a gyömbér, az alaplé (víz), felforraljuk. Ezután takaréklángon a répa puhulásáig főzzük. (Ez nálam 20 percet vett igénybe.) Ha elkészült, alaposan turmixoljuk le, adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. (Ha alaplével dolgoztunk, akkor mindenképpen kóstoljuk meg, kell-e bele a fűszer. :) ) Visszatesszük a lángra és egy végső forralás után tálalhatunk is! :)
Jó étvágyat kívánok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.