A következő receptre számtalan verziót találhat az ember, ha az internet világában barangol, gondoltam bemutatom az én verziómat. :) A szokásos elveket követem: gyorsan, kevés alapanyagból finomat. :)
Kínai ötfűszeres csirke Bengapu módra
- 60 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg hosszúszemű rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3+2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál kínai ötfűszer keverék (én az Erdészné kínai ötfűszer keverékét használtam, ennek összetevői: csillagánizs, édeskömény, szegfűszeg, szecsuáni bors, fahéj (pontosabban annak egy változata, a cassia) )
- ízlés szerint só, frissen őrölt színes bors
Kezdésnek készítsük elő a csirkét: tisztítsuk meg, vágjuk fel falatnyi darabokra, majd pácoljuk be 3 evőkanál olívaolaj és 2 teáskanál ötfűszer keverék elegyébe. Hagyjuk fél órán át állni hűvös helyen.
Közben foglalkozzunk a körettel, ami most rizs lesz. Egy közepes lábosban, a maradék olívaolajon kezdjük el dinsztelni az apró kockákra szelt vöröshagymát. 5 perc után öntsük hozzá a rizst, és alaposan forgassuk össze őket. További 3 perc pirítás után öntsük fel 2-2,5-szeres vízzel, fűszerezzük, majd fedjük le. A forrástól számolva 16-18 perc alatt elkészül.
Álljunk neki a csirkének, ha letelt a pácolási ideje: egy wokot alaposan melegítsünk fel nagy lángon, majd zúdítsuk bele a csirkét, és süssük, amíg ki nem fehéredik. (Fantasztikus illatok fognak a konyhában szállingózni. :) ) Ekkor mérsékeljük a lángot, öntsünk alá kevés vizet, és főzzük addig, amíg meg nem puhul, át nem fő rendesen. (Ez körülbelül 10-15 perc, tapasztalatom szerint akkor jó, amikor ha hozzáérünk a fakanállal, nem olyan érzésünk van, mintha gumihoz nyúlnánk. :) ) Ekkor választhatunk: ha szaftosabbra szeretnénk a csirkét, akkor nem forraljuk el róla a levét; viszont ha kevés szaftot szeretnénk, akkor vagy besűrítjük étkezési keményítővel, vagy elforraljuk az összes levet, zsírjára sütjük.
Amint kész vagyunk mindkét elemmel, már csak a tálalás marad hátra: a rizs közepére halmozzuk az illatos csirkedarabokat. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Az ételt Crohnos sorstársaimnak passzív időszakban, a többieknek mindenkorra ajánlom. :P
Megtaláltok a Facebook-on is! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kovizsike · www.http//blog.hu 2015.10.17. 18:26:13
Bengapu 2015.11.10. 12:55:37