Szeretem olvasgatni a különböző receptes weblapokat, sok ötletet lehet belőlük meríteni, vagy alapot találni 1-1 étel elkészítéséhez. A minap megakadt a szemem egy burgonyafőzelék variáción, kíváncsi voltam, hogy tényleg olyan finom-e, ahogy elképzeltem...
Szerencsére itthon minden alapanyag a rendelkezésemre állt, így még ki sem kellett mozdulnom ebben a vacak időben. :D
Almaecetes burgonyafőzelék
Hozzávalók
- 60-70 dekagramm burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál margarin/vaj
- só ízlés szerint, fél teáskanál fehérbors
- 1-2 babérlevél
- 2 deciliter laktózmentes tejszín/rizstejszín (opcionális)
- 2 evőkanál almaecet
- fél evőkanál mustár (dijoni, ha lehetséges)
- petrezselyem vagy snidling (a tálaláshoz)
Elkészítés
A burgonyát tisztítás után 1 centiméteres kockákra [próbáljuk :D] vágni; a fokhagymát nagyon apróra daraboljuk.
Egy közepes lábosban felhevítjük a margarint/vajat, rádobjuk a burgonyát. Folyamatos kevergetés mellett 5 percig pirítjuk, 3 perc után mellé tesszük a vámpírok ellenségét. Ezután felöntjük a tejszínnel, s annyi vízzel, ami nem teljesen lepi el. Hozzáadjuk a mustárt, befűszerezzük, majd befedő alatt körülbelül 20 perc alatt készre főzzük. Ha nem találjuk elég sűrűnek, akkor kedvenc sűrítési technikánkkal javítsunk rajta. Én ma a "lusta ember sűrítését" alkalmaztam, a kész főzelék harmadát egy krumplinyomóval összetörtem.
Meglocsoljuk az almaecettel, egyet rottyantuk rajta, s tálalhatunk! (Kóstoljuk meg, ha nem találjuk elég ecetesnek, tegyük még bele nyugodtan.) A tetejét szórjuk meg petrezselyemmel, vagy snidlinggel. Jó étvágyat!
Ízre milyen? Kellemesen savanykás, jól érződik benne a mustár is. Kellemes párosítás, ajánlom az elkészítését! Aki megfőzi, attól pedig várom, hogy ízlett neki?! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.