A csirkemellet ezer + 1 féle módon el lehet készíteni, így gondoltam, ma én sem a natúr verzióját fogom ebédelni! Gyorsan körbelestem, hogy mi leledzik itthon, s ekkor pillantottam meg a balzsamecetet a szekrény tetején. Így ennek a felhasználásával született ez a pompás kis fogás. :)
Balzsamecetes csirkemell fokhagymás cukkinitócsnival
Hozzávalók:
A balzsamecetes csirkéhez:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 4-5 evőkanál balzsamecet
- 2-3 evőkanál méz
- kevés kukoricacsíra olaj a sütéshez
A fokhagymás cukkinitócsnihoz:
- 75 dkg cukkini (reszelés után mért mennyiség)
- 3 tojás
- körülbelül 6 evőkanál kukoricaliszt
- körülbelül 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve, vagy 2 bátor teáskanál fokhagyma granulátum
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint, 2 teáskanál őrölt oregánó, 2 teáskanál morzsolt bazsalikom
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
Először fogjunk hozzá a tócsnihoz. A cukkiniket megmossuk, felezzük, ha szükséges, akkor a közepüket kivájjuk egy kanállal. Ezután egy nagylyukú reszelő segítségével lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, s a fűszerekkel, majd kicsit állni hagyjuk.
Tipp: Azért írtam körülbelüli mennyiséget, mert ez attól is függ, hogy milyen fajta lisztet használunk például. A cél egy nem túl folyós massza kikeverése. Ha azt vesszük észre, hogy vizet engedett a cukkini, csak keverjük át a masszát, s folytassuk a sütést. :)
Egy tapadásmentes serpenyőben felmelegítjük a kókuszolajat, és egy-egy evőkanálnyi adagot egyenletesen elterítünk mindkét felén. A közepesnél kicsit alacsonyabb lángon, oldalanként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalásig tartsuk melegen.
(A tányér szélén lévő két monstrum az utolsó adag massza felhasználásakor született... :D )
Térjünk rá a húsra, hisz úgyis mindig az a legfontosabb! :D A csirkét megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra kockázzuk. Egy másik serpenyőt előmelegítünk az olajjal, rádobjuk a csirkefarabokat, melyeket addig pirítunk, amíg egy kis színük nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, belecsorgatjuk a mézet, alaposan elkeverjük. 2-3 perc óvatos forralás után tálalhatunk is! (Körülbelül 12-15 perc alatt elkészül ez a része az ételnek.)
Tipp 2: Természetesen bármilyen olaj megfelel mind a tócsni, mind a csirke sütéséhez.
Be kell valljam, először féltem a balzsamecettől, de miután megkóstoltam az elkészült ebédet... Legközelebb is bátran fogom használni ezt a remek alapanyagot, szívből ajánlom másnak is kipróbálásra. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.