Nagy zabálások diéta mellett.

2016. augusztus 02. 11:54 - Bengapu

Nyári finomság-Karalábéfőzelék tejfölösen

Karalábé... Nem tudom, ki hogyan viszonyul hozzá, de én szeretem. Emlékszem régen nagyon sokszor került terítékre ez a remek zöldség, de amióta Crohn-os vagyok, elfelejtettük. Így adta magát az ötlet, hogy a mai ebéd ez legyen. :)

A legeslegfontosabb az, hogy zsenge karalábét vásároljunk a piacon. "Miből veszem észre, hogy nem öreg karalábét akarnak rám sózni?"-merülhet fel a kérdés. A válasz erre pofon egyszerű: 1) Ha a körmünk hegye könnyedén belemélyed a zöldség héjába, akkor bátran vegyük meg. 2) Árulkodó lehet még a karalábé levele. Ha ez szép üde, zöld, ott ne hagyjuk! (Mostanság azzal trükköznek a zöldségesek, hogy levágják a karalábé zöldjét, így alkalmazzuk az első módszert, nehogy megbánjuk, hogy ezt a remek zöldséget akartuk elkészíteni.)

Karalábéfőzelék tejfölösen

Hozzávalók:

  • körülbelül 50 dkg karalábé (pucolva mért mennyiség, 3 közepes karalábéból lett nekem ennyi)
  • 1 darab Alnatura bio élesztőmentes zöldségleves kocka (gluténmentes, kiváló, ha nem tudunk alaplével dolgozni)
  • körülbelül 6-7 dl víz
  • 3 dl laktózmentes tejföl
  • 2 púpozott evőkanál rizsliszt
  • só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint

Elkészítés:

A karalábét megpucoljuk, majd egyforma kockákra vágjuk. Egy közepes lábosban feltesszük annyi vízzel, amennyi egy kicsit túléri (ezért írtam körülbelüli mennyiséget). Amint elkezd forrni, befűszerezzük, s takaréklángon, fedő alatt főzzük. Amikor megpuhult (ez 15-20 perc), elkészítjük a tejfölös habarást. Egy nagyobb tálkában csomómentesen összekeverjük a tejfölt a rizsliszttel, majd a karalábé főzőlevéből pár evőkanállal hőkiegyenlítést végzünk. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a zöldséghez, s még 5 perc rotyogtatás után ehetünk! :)

Mit is mondhatnék, remek fogás ezekhez a nyári napokhoz. Feltéttel, vagy anélkül is megállja a helyét, remélem ízleni fog! ;)

karalabefoze.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr658929906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása