Nagy zabálások diéta mellett.

2015. december 20. 11:45 - Bengapu

Bengapu levesei II.

Bengapu fokhagymalevese

Nem tudom honnan ered a fokhagyma iránti szeretetem, rajtam kívül nem ismerek senkit a családban, aki ennyire odalenne érte. (Így legalább szinte biztosra vehető, hogy nem vagyok vámpír. :P) Bármikor képes lennék fogyasztani, de a Crohn miatt ez csak passzív időszakban valósulhat meg...

Ismét egy leves készült, méghozzá az előbb említett kedves alapanyagból. Számtalan verziója kering az interneten, most bővítem a sort a saját receptemmel. :) Kiválóan felmelegíti a testet és a lelket, miután hazaértünk a téli forgatagból. Nem mellesleg kiváló immunerősítő. ;)

Bengapu fokhagymalevese

Hozzávalók:

  • 15-18 gerezd fokhagyma (ha lehet, akkor ducibbak)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes szem burgonya
  • só ízlés szerint, pár tekerés frissen őrölt színes bors, fél teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál aprított zsálya
  • 1 liter víz
  • 2 dl rizstejszín (opcionális)
  • kevés olaj (én most szőlőmagolajat használtam)

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockákra daraboljuk, a gerezdeket fokhagymanyomón áttörjük. A burgonyát 1x1 centis kockákra daraboljuk.

Egy közepes lábosban a felhevített olajon elkezdjük dinsztelni a vöröshagymát, enyhén sózzuk, hogy gyorsabban puhuljon. 3-4 perc után hozzáadjuk a fokhagymát is. (Vigyázzunk, nehogy odakapjon, mert akkor keserű lesz.) Amikor már az alapanyagok finom illata körbelengi a konyhát, öntsük fel a liter vízzel, rakjuk bele a krumplit. Befűszerezzük a borssal, szerecsendióval, zsályával, majd forrás után a lángot kisebbre véve addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul. Ha ez megvan, elzárjuk a lángot, és várunk, amíg a leves nem gőzölög már nagyon-nagyon.

Következik a turmixolás, egészen addig, míg levesünk nem teljesen egynemű. Ekkor adjuk hozzá az opcionális rizstejszínt, illetve utánafűszerezünk, ha szükséges. Visszatesszük a tűzhelyre, és egy rottyanás után tálalhatunk is. Miután porcióztuk, snidlinggel, vagy medvehagymával hintsük meg a tetejét. Jó étvágyat kívánok hozzá! 

A Facebookon is fent vagyok. :)

fokhagymaleves.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr478185934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása