Egyszerűen imádom a rizses húst, ha lehetne, sokszor csak azt enném. [Na jó, kivétel a reggeli, akkor jobban esnek a könnyebb fogások. :)] Nemrégiben fedeztem fel a kölest, sokat olvastam arról, milyen hasznos is a szervezetünknek. Így jött az ötlet, hogy egyik kedvenc ételemben a rizst kiváltom ezzel az alapanyaggal.
Manapság szerencsére egyre több helyen beszerezhető a köles, így ha még nem próbáltuk, és meglátjuk a piacon, vagy éppen a boltok polcain, vegyünk belőle bátran. Megéri! ;)
Csirkés-zöldséges köleskása
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg köles
- 35 dkg cukkini
- 35 dkg sárgarépa
- 1 nagy fej vereshagyma
- 3 duci gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt színes bors, petrezselyem ízlés szerint
- 3 evőkanál kukoricaolaj
Elkészítés:
Tipp: Készítsünk elő mindent, hogy nyugodtan főzhessünk, ne kelljen kapkodni közben, ugyanis az sokat ront a végeredményen.
A vereshagymát apró kockákra aprítjuk, a fokhagymát pucolás után megroppantjuk a kés pengéjével, és szintén apró darabokra szeljük. A répát, cukkinit meghámozzuk, a tökféle közepét kivájjuk egy kanál segítségével, majd mindkét zöldséget a falatnyinál kicsivel kisebb részekre vágjuk. A csirkemellet tisztítás után 1x1 centis kockákra próbáljuk vágni. [:D] A kölest hideg folyó víz alatt alaposan átmossuk, hagyjuk lecsepegni.
Egy nagy lábosban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát. A közepesnél kisebb lángon 3-4 percig pirítjuk. Ekkor hozzátesszük a répát, fokhagymát, együtt további 4-5 percet töltenek el, közben kevergessük őket gyakran. Utána jöhet a csirke, amit minden oldalán kifehérítünk. [Ejj de furán néz ez ki leírva. Mintha Clorox-szal kezelnénk őket. :D] Amint ez megvan, hozzáadjuk a kölest, s körülbelül 2-2 és félszer annyi vízzel, mint a köles mennyisége, nyakon öntjük. Sózzuk, borsozzuk, majd forrás után lefedjük, és alacsony lángon 20 percig főzzük, olykor forgassuk át.
Ha zsenge cukkinink van, akkor a főzési idő vége előtt 10 perccel tegyük az ételhez, ha kicsit öregebb, akkor nyugodtan mehet a kölessel együtt leendő kásánkba. Az utolsó 10 perc még egy dolog miatt fontos: innentől kell nagyon figyelni rá. Gyakran keverjük meg, mert ilyenkor már hajlamos odakapni a drága. 20 perc után kóstoljuk meg, ha valami még nem készült el, öntsük fel még egy-két korty vízzel, s folytassuk a főzést. Ha elzártuk a lángot, szórjuk meg jó alaposan petrezselyemmel, majd hagyjuk állni egy kicsit, hogy még jobban összeérjenek az ízek. :)
Még Apunak is ízlett, mikor megkóstolta, pedig azelőtt sosem evett kölest. :) Aki teheti, próbálja ki mindenképp, remélem ízleni fog!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.