Nagy zabálások diéta mellett.

2015. február 17. 05:53 - Bengapu

Gyűlölt zöldségek: A kelbimbó

Ma egy olyan zöldség lesz terítéken, amit az emberek leginkább utálnak. Pedig nem kéne, így télen az egyik leghasznosabb étek szervezetünk számára. Miért is? (Folytatás a tovább után :) )

Egyrészt magas a C-vitamin tartalma. 10 dkg kelbimbó fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Amit még tartalmaz: A-vitamin, B1-, B2-, B6-vitamin, E-Vitamin, K-vitamin, vas, réz, kalcium. Mint láthatjuk, kész multivitamin. (Olcsóbb, mint a bolti készítmények. ;) ) Emellett gazdag élelmi rostokban, fehérjében. Ajánlatos inkább párolni, mint főzni, mert így a tápanyagok jobban megmaradnak benne.

Sokan valószínűleg azért ódzkodnak tőle, mert egy rosszul elkészített fogásban találkoztak eme remek zöldséggel. Mai receptem után szerintem még a legfinnyásabbak is örömmel fogyasztják el az "ellenséget". :)

Kelbimbófőzelék

Tej-, tojás-, és lisztmentes diétában is alkalmazható.

  • 1 kg kelbimbó (tisztítva kb. 60-70 dkg lesz)
  • kb. 50 dkg krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek olívaolaj vagy kókuszolaj (kinek mi tetszik)
  • só, bors, kömény, majoranna ízlés szerint (Figyeljünk, hogy gluténmentesek legyenek.)

Az apróra vágott vöröshagymát és a megzúzott fokhagymát az olajon kevés sóval elkezdjük pirítani. Amikor már üveges, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és a megtisztított, felezett kelbimbót. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi, fűszerezzük, majd fedő alatt 20 percig főzzük. Mikor zöldségeink már puhák, kiveszünk belőle 2-3 merőkanálnyit, és pürésítjük (ezzel sűrítjük be főzelékünket) [Aki akar, használhat kukoricakeményítőt is]. A kész pürét visszaöntjük, és egy forralás után már fogyaszthatjuk is.

[Crohnosoknak] Mikor érdemes fogyasztani? Passzív időszakban.

kelbimbofoz.jpg




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr417181925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása