Ma egy olyan zöldség lesz terítéken, amit az emberek leginkább utálnak. Pedig nem kéne, így télen az egyik leghasznosabb étek szervezetünk számára. Miért is? (Folytatás a tovább után :) )
Egyrészt magas a C-vitamin tartalma. 10 dkg kelbimbó fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Amit még tartalmaz: A-vitamin, B1-, B2-, B6-vitamin, E-Vitamin, K-vitamin, vas, réz, kalcium. Mint láthatjuk, kész multivitamin. (Olcsóbb, mint a bolti készítmények. ;) ) Emellett gazdag élelmi rostokban, fehérjében. Ajánlatos inkább párolni, mint főzni, mert így a tápanyagok jobban megmaradnak benne.
Sokan valószínűleg azért ódzkodnak tőle, mert egy rosszul elkészített fogásban találkoztak eme remek zöldséggel. Mai receptem után szerintem még a legfinnyásabbak is örömmel fogyasztják el az "ellenséget". :)
Kelbimbófőzelék
Tej-, tojás-, és lisztmentes diétában is alkalmazható.
- 1 kg kelbimbó (tisztítva kb. 60-70 dkg lesz)
- kb. 50 dkg krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek olívaolaj vagy kókuszolaj (kinek mi tetszik)
- só, bors, kömény, majoranna ízlés szerint (Figyeljünk, hogy gluténmentesek legyenek.)
Az apróra vágott vöröshagymát és a megzúzott fokhagymát az olajon kevés sóval elkezdjük pirítani. Amikor már üveges, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és a megtisztított, felezett kelbimbót. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi, fűszerezzük, majd fedő alatt 20 percig főzzük. Mikor zöldségeink már puhák, kiveszünk belőle 2-3 merőkanálnyit, és pürésítjük (ezzel sűrítjük be főzelékünket) [Aki akar, használhat kukoricakeményítőt is]. A kész pürét visszaöntjük, és egy forralás után már fogyaszthatjuk is.
[Crohnosoknak] Mikor érdemes fogyasztani? Passzív időszakban.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.