Bolognai szósz... Szerintem senkinek sem kell bemutatnom, hazánkban is elég közkedvelt étel; gyakori válasz a "Mit főzzek/főztök ma?" kérdésre. Ma a saját verziómat mutatom be. :)
Én is azok közé tartozom, akik azt vallják, sokkal jobb, ha magunkat készítjük el ezt a szószt. A bolti változat meg sem közelíti az általunk kreált ízét. :) Sok alapanyag se kell hozzá, így anyagilag nem megterhelő, ha épp erre vágyik a bendőnk.
Az én adagom természetesen gluténmentes, Anyuéké rendes tésztával készült. A szósz 1 kiló tésztához elegendő.
Nem hagyományos bolognai Bengapu módra
Hozzávalók:
- körülbelül 1 kg darált sertéshús (jobb, ha kicsivel több ;) )
- 1 mutánsan nagy (kép róla a recept után :D ), vagy 2 közepes szál répa
- 1 kisebb zellergumó
- 2-3 kisebb padlizsán
- 1 közepes, vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 liter paradicsomlé
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt színes bors, nádcukor (a paradicsom savasságának ellensúlyozásához) ízlés szerint, 2 teáskanál őrölt bazsalikom, 2 teáskanál őrölt oregánó
Elkészítés:
Előkészítjük a zöldségeket (a padlizsán kivételével) : tisztítás, hámozás után mindegyiket kockázzuk fel. (Mialatt a zellerrel ügyködtem, elhatároztam, hogy ezentúl inkább halványító zellert használok, azzal nincs annyi macera... :D )
Egy megfelelő méretű lábosban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. 3-4 perc pirítás után jöhet hozzá a répa, és a zeller; ezekkel együtt 10 percig pirítjuk/pároljuk. Belerakjuk a darált húsunkat, alaposan összekeverjük a zöldségekkel, s fehéredésig pirítjuk. Amint ez megvan, hozzáöntjük a paradicsomlevet, egy korty vizet, befűszerezzük, és lefedve, alacsony lángon főzzük. Innentől kezdve rajtunk múlik, mennyi ideig: ez az intervallum az 1 órától, akár 5 óráig is terjedhet. (Attól függ, mennyire érünk rá.)
Tipp: ha túl sűrűnek találjuk a szószunkat, öntsük fel egy kevés vízzel. Ha túl hígnak, emeljük le róla a fedőt, s forraljuk el a felesleges folyadékot. :)
Most jön képbe a padlizsán: én meghámoztam, s falatnyi darabokra vágva adtam a szószhoz, fél órával a főzési idő vége előtt. (körülbelül 20-30 perc kell neki.) Amint elkészült a bolognai, már csak annyi van hátra, hogy alaposan összeforgassuk a tésztával. Nem feltétlenül kell rá sajt, anélkül is nagyon ízletes. :) (Főleg másnap megmelegítve, nyamm.)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.