Nagy zabálások diéta mellett.

2015. december 12. 04:28 - Bengapu

Tócsni, cicege, lepcsánka (kinek hogy tetszik), az én verziómban

Nos, az utóbbi időben elkapott a tél rosszabbik fele, folyamatosan betegeskedem. Elsőnek nagyon csúnyán megfáztam, azután begyulladt a ínyem, ami aztán ráhúzódott a belemre... Ezért sem voltam túl aktív az elmúlt időszakban. De most itt vagyok, és egy újabb klasszikus Crohn-os verzióját mutatom be. :)

Tócsni: ahány ház, ezt is annyi féle módon készítik, sőt, még máshogy is nevezik. A legviccesebb névváltozata szerintem a lepkepotyi. :D Ha valaki tudja, hogyan alakult ki ez a szó rá, ne tartsa magában. szívesen fogadom a történetet. :)

Az én változatom minimalistának tűnhet, de ez ne tévesszen meg senkit. A végeredmény eszméletlen finom lesz. :)

Bengapu zöldséges tócsnija

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg burgonya
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 1 nagy póréhagyma fehér része
  • rizsliszt
  • 2-3 db tojás
  • só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint, 1-2 teáskanál őrölt zsálya

Elkészítés:

A burgonyát és a répát meghámozzuk, megmossuk. Egy reszelő nagy lyukú részén fogjuk, és lereszeljük őket (lehetőleg a körmünk, és ujjbegyünk nélkül :D). Ezután egy kicsit kinyomkodjuk a levüket, majd egy nagyobb keverőtálba tesszük. A póréhagymát gyufa méretű, és vastagságú darabokra szeljük, (Flancosabban julienre vágjuk.) hozzátesszük a burgonya-sárgarépa kombóhoz. Következik a kicsit munkásabb rész: hozzáütjük a tojásokat, fűszerezzük, és annyi rizslisztet adunk hozzá, amennyit a keverék felvesz. Ez függ a krumpli fajtájától is, tapasztalat szerint akár ez 4-5 evőkanál is lehet. Végeredményül egy könnyen formázható, nem kemény masszát kell kapnunk. Ha ez megvan, tegyük a hűtőbe 1 órát pihenni. 

Tipp: ne ijedjünk meg, ha levet ereszt a pihentetés után, ne kezdjünk el egyből még lisztet önteni hozzá, hisz így egy ehetetlen borzadály lesz a végén. Helyette keverjük össze jó alaposan, ettől lesz sütés után "szaftos" a fogásunk.

Egy 24 centiméteres teflon serpenyőt kevés olajjal melegítsünk fel, majd mérsékeljük a lángot, és a serpenyő méretével majdnem megegyező adagot oszlassunk el benne. Addig süssük mindkét oldalát, míg szép aranybarna nem lesz. (Ez mindenkinél más idő, ezért nem írok percet hozzá; függ a sütő, serpenyő fajtájától is.) Nekem ebből a mennyiségből 8 igen emberes adag jött ki. (Ahogy majd a poszt végi képen is látható.) Jó étvágyat hozzá!

A legjobb frissen, egy bögre forró teával, de el tudom képzelni egy jó kis sült hús köreteként is. :) Remélem sokan kipróbálják majd ezt a verziót, és része lesz a receptes füzeteknek! :)

A Facebookon is megtalálnak/megtaláltok! :)

bengaputocsni2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr718158892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása