Nagy zabálások diéta mellett.

2015. november 18. 11:59 - Bengapu

Fogások ebédszünethez XIV.-Kínai kel főzelék

Ismét szerda, így aki rendszeres követője blogomnak, az tudhatja, hogy ilyenkor általában főzelék receptek kerülnek fel az oldalra. :) Most sem lesz ez másképp. ;) Ma egy régi kedvencem, a kelkáposztafőzelék Crohn-barát verzióját mutatom be.

Ez a változat kínai kellel készül. Miért is jó ez a Crohn-osoknak? Többek között azért, mert a többi káposztafélétől eltérően ez nem puffaszt. Fehérjéje könnyen emészthető, közel háromszor annyi van ebből belőle, mint a fejes káposztában. Sok C-vitamint, és ásványi sót tartalmaz. Fogyasztását bátran ajánlom mindenkinek. :) Következzen a recept! Zsiradékot egyáltalán nem használok benne, így igazán "légies" fogás. :)

Kínai kel főzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg kínai kel
  • 50 dkg burgonya (én most sárga héjút használtam)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint, 1 bátor teáskanál majoranna, 1 teáskanál őrölt kömény

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, és felkockázzuk. A kínai kel aljából körülbelül 2 centimétert levágunk, megfelezzük. A feleket ismét felezzük, azaz negyedeljük, ezután 1 centiméteres csíkokat vágunk belőle. A fokhagymagerezdeket megzúzzuk, majd apróra vágjuk.

Egy nagyobb lábosban feltesszük főni a burgonyát, amikor felforrt, hozzáadjuk a kínai kelt, és a fokhagymát. Felöntjük még annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Befűszerezzük, majd fedő alatt, alacsony lángon körülbelül 15-20 perc alatt készre főzzük. (Nálam azért ennyi a főzési idő, mert a sárga héjú burgonya ennyi idő alatt tökéletesen megfő. Ha másmilyen burgonyát használunk, akkor a főzési idejének felénél tegyük hozzá a kelt, annak úgysem kell sok, hogy megpuhuljon. :) ) Ha nem találjuk elég sűrűnek a főzeléket, a folyadék mennyiségéhez megfelelő kukorica-, vagy étkezési keményítőt keverjük el kevés hideg vízben, és azzal sűrítsük. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Az étel fotója alatt pár kérdést intézek a kedves olvasókhoz, amennyiben van idejük, kedvük, kérem válaszoljanak rá; sokat segítenének vele. (Az oldallal kapcsolatos kérdéseket teszek fel. :) )

kinaikelfozelek.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr668088474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása