Ismét szerda, így aki rendszeres követője blogomnak, az tudhatja, hogy ilyenkor általában főzelék receptek kerülnek fel az oldalra. :) Most sem lesz ez másképp. ;) Ma egy régi kedvencem, a kelkáposztafőzelék Crohn-barát verzióját mutatom be.
Ez a változat kínai kellel készül. Miért is jó ez a Crohn-osoknak? Többek között azért, mert a többi káposztafélétől eltérően ez nem puffaszt. Fehérjéje könnyen emészthető, közel háromszor annyi van ebből belőle, mint a fejes káposztában. Sok C-vitamint, és ásványi sót tartalmaz. Fogyasztását bátran ajánlom mindenkinek. :) Következzen a recept! Zsiradékot egyáltalán nem használok benne, így igazán "légies" fogás. :)
Kínai kel főzelék
Hozzávalók:
- 1 kg kínai kel
- 50 dkg burgonya (én most sárga héjút használtam)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint, 1 bátor teáskanál majoranna, 1 teáskanál őrölt kömény
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, és felkockázzuk. A kínai kel aljából körülbelül 2 centimétert levágunk, megfelezzük. A feleket ismét felezzük, azaz negyedeljük, ezután 1 centiméteres csíkokat vágunk belőle. A fokhagymagerezdeket megzúzzuk, majd apróra vágjuk.
Egy nagyobb lábosban feltesszük főni a burgonyát, amikor felforrt, hozzáadjuk a kínai kelt, és a fokhagymát. Felöntjük még annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Befűszerezzük, majd fedő alatt, alacsony lángon körülbelül 15-20 perc alatt készre főzzük. (Nálam azért ennyi a főzési idő, mert a sárga héjú burgonya ennyi idő alatt tökéletesen megfő. Ha másmilyen burgonyát használunk, akkor a főzési idejének felénél tegyük hozzá a kelt, annak úgysem kell sok, hogy megpuhuljon. :) ) Ha nem találjuk elég sűrűnek a főzeléket, a folyadék mennyiségéhez megfelelő kukorica-, vagy étkezési keményítőt keverjük el kevés hideg vízben, és azzal sűrítsük. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Az étel fotója alatt pár kérdést intézek a kedves olvasókhoz, amennyiben van idejük, kedvük, kérem válaszoljanak rá; sokat segítenének vele. (Az oldallal kapcsolatos kérdéseket teszek fel. :) )
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.