Nagy zabálások diéta mellett.

2015. augusztus 26. 06:16 - Bengapu

Fogások ebédszünethez XII.

Csicseriborsó főzelék

Ha elérkezik a szerda, akkor általában itt a főzelék ideje. Egy kicsit különlegesebb receptet fogok bemutatni, de nem kell megijedni, a hozzávalók ma már szinte bárhol beszerezhetőek. :) Ezekről ejtenék most néhány szót: 

  • kurkuma: Remek vízhajtó, támogatja a vesék munkáját. Gyulladáscsökkentő hatása is közismert.
  • kókuszolaj: Szintén gyulladáscsökkentő. Felhasználási módja igen sokrétű, szinte bármilyen fogásnál alkalmazható. Előnye, hogy például sütésnél kevesebb is elég belőle, mint a hagyományos olajokból/zsiradékokból.
  • kókusztej: Az ázsiai konyhában gyakran megforduló alapanyag, többek között ezzel lágyítják a csípős ételeket. Alternatíva laktózérzékenyeknek, bátran ajánlom. :) (Természetesen csak a jobb márkákat, ami nincs telepakolva mindenféle adalékkal.)

Most pedig következzék a recept, melyet remélem sokan ki fognak próbálni, szerintem érdemes. :) Crohn-os sorstársaimnak ezt csak passzív időszakban érdemes elkészíteni. :)

Bengapu csicseriborsó főzeléke

  • 40 dkg csicseriborsó (ha lehet, akkor konzerv, főtt)
  • 400 ml kókusztej
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma (apró kockákra darabolva)
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • só ízlés szerint, 1,5 teáskanál fehérbors, 1,5 teáskanál őrölt koriander,1 teáskanál kurkuma (ettől lesz egy kis színe is :) ), 1 teáskanál őrölt chili (elhagyható)

Kedvenc lábasunkban (ami remélhetőleg nem a legkisebb az egész háztartásban) elkezdjük hevíteni a kókuszolajat, majd erre jöhet a felaprított hagyma. Kicsit sózzuk, és megdinszteljük. Közben a csicseriborsót átmossuk, lecsepegtetjük. Amikor a hagymánkat puhának ítéljük, ráöntjük a csicseriborsót, és a kókusztejet. Befűszerezzük, majd alacsony lángon addig rotyogtatjuk, amíg a kókusztej kicsit besűrűsödik. (Ha ez nem történne meg, használjuk kedvenc sűrítési eljárásunkat.) Ezután már tálalhatunk is! :)

Feltét szerintem ehhez az ételhez nem kell, enélkül is megállja a helyét! ;) Jó étvágyat kívánok hozzá!

csicserifoz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr957734820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása