Nagy zabálások diéta mellett.

2015. december 14. 17:56 - Bengapu

Bengapu levesei I.

Burpó leves

Most, amikor már kesztyű nélkül is hajlamos megfagyni az ember keze, ha nem figyel, kijelenthetjük, hogy itt a tél. Ennek megfelelően én is téli üzemmódba kapcsolok. A következő napokban posztolt receptek azok, melyekkel megmelengetem magam 1-1 ilyen barátságtalanul hideg nap után.

Persze továbbra is szem előtt tartom a legfontosabbakat: a fogás legyen laktató, könnyen és gyorsan elkészíthető, alkalmazkodjon a diétához. Illetve az sem hátrány, ha nem kell a gatyánkat rákölteni. :) A mai étel egy leves, amiből még csak véletlenül sem hiányzik a hús. Cirka 30 perc alatt elkészül, kezdők is bátran nekiállhatnak. :) 

Burpó leves

Hozzávalók:

  • körülbelül 40 dkg póréhagyma
  • 40 dkg burgonya
  • 2-3 ducibb gerezd fokhagyma
  • só, 1 bátor teáskanál őrölt gyömbér, 2-3 bio zöldségleves kocka (találtam a DM-ben egy olyan verziót, ami gluténmentes, és élesztőkivonat sincs benne, így bátran ajánlom)
  • 1,5-2 liter víz, vagy alaplé (ha alaplevünk van, akkor a leveskocka nem kell)
  • kevés kukoricaolaj

Elkészítés:

A póréhagymáról eltávolítjuk a kifogásolható, illetve fás részeket, hosszában megfelezzük, majd megmossuk. Ezután fél-egy centiméter vastagságú félkarikákra szeljük. A burgonyát hámozás után a póréhagymához hasonló darabokra vágjuk. A fokhagymákat megzúzzuk, és nagyon apróra daraboljuk.

Egy nagyobb lábosban elkezdjük hevíteni az olajat, majd amikor elérte a kellő hőfokot, rádobjuk a burgonyát. Ekkor vegyük le alatta a lángot, minimálisan sózzuk, szórjuk meg a gyömbérrel. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk így 3-4 percig (fantasztikus illat fogja körbejárni a konyhát, amikor a gyömbér elkezd pirulni :) ), majd adjuk hozzá a hagymákat. További 1-2 perc pirítás után öntsük fel meleg vízzel (vagy alaplével), adjuk hozzá a leveskockákat. Forrás után fedő alatt addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. 

Levesbetétnek én most üvegtésztát készítettem hozzá. Ennek sem nagy ördöngösség az elkészítése: 10 dkg üvegtésztát forrásban lévő vízbe teszünk, és a zacskón lévő leírás szerinti ideig főzzük. Ha elkészült leszűrjük, majd hagyjuk szikkadni.

Tálaláskor egy adag tésztát helyezünk a tányér közepére, és erre szedünk a gőzölgő levesből. Jó étvágyat kívánok hozzá! (A második kép talán jobban visszaadja, milyen szép színe van a levesnek. :) )

burpoleves.jpg

burpoleves2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr28172146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása