Nagy zabálások diéta mellett.

2015. július 24. 09:14 - Bengapu

Vöröslencse főzelék 2.0

Először: igen, tudom, volt már fent egyszer egy hasonló recept, de úgy éreztem, az nem volt elég Bengapus, így most kisebb módosításokkal teszem közzé újra. :)

Másodszor: ebben a kánikulában csak két időszak van, amikor az ember produktív tud lenni, reggel és este. Mivel este én inkább aludni szeretek, így rákaptam a reggeli bevásárlás, főzés kombóra. (Éppen lábadozom, ezért lett hirtelen ennyi időm a konyhában.)  Komolyan mondom, csak ajánlani tudom mindenkinek! (Folytatás a Tovább után... :) )

Nincsen tömeg, nem lökdösnek a sorban jobbra-balra a banyatankos nénik és bácsik; az utcán hűvös, a madarak csiripelnek, az eladók még mosolyogva kívánnak további szép napot... Szóval ha tehetjük, jó korán kezdjünk neki a napnak. :)

No, ennyi rizsa után következzen a recept:

Bengapu vöröslencse főzeléke (verzió 2.0)

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 nagyobb, vagy két kisebb szál póréhagyma
  • 2-3 ducibb gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 2 közepes szem újburgonya
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 teáskanál római kömény, fél-1 teáskanál kurkuma; só, bors ízlés szerint

Kezdésnek, ha kánikulában főzünk, igyunk meg egy pohár hideg üdítőt (vagy ami éppen kéznél van). Utána a zöldségeket tisztítsuk meg, hámozzuk; a vöröslencsét alaposan mossuk át, csepegtessük le. Jöhet a főzés "pengés" része (ma ilyen gyatra poénok járnak a fejemben): a póréhagymát hosszában vágjuk félbe, majd "félkarikázzuk", a sárgarépát egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le (figyeljünk rá, hogy csak a répát reszeljük, ne a bütykeink hegyét... :D), az újburgonyát pedig kockázzuk fel. A fokhagymát kicsit zúzzuk össze a kés élével, majd daraboljuk apróra.

Egy lábosban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon, erre jöhet a póréhagyma. 3-4 perc pirítás után küldjük mellé a fokhagymát és a sárgarépát, további 4-5 percig pirítsuk-pároljuk őket együtt. (Ha szükségesnek érezzük, öntsünk alá egy kevés vizet.) Amint ez megvan, melléjük zúdítjuk az újburgonyát, a vöröslencsét. Felöntjük annyi vízzel, ami kellemesen ellepi, és befűszerezzük. Fedő alatt, alacsony lángon 15, maximum 20 perc alatt elkészül ez a remek étek. (Közben folyamatosan kevergessük, mert kicsit hajlamos az odakapásra a drága.) Jó étvágyat hozzá!

Fogyasszunk bátran vöröslencsét, hiszen könnyen emészthető, emellett változatosan, igen finom fogásokat lehet készíteni belőle. :)

Már a Facebook-on is megtalál, aki akar... :) : https://www.facebook.com/bengapukonyha?ref=hl

voroslencse2_0.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr307651144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása