Nagy zabálások diéta mellett.

2015. április 15. 09:03 - Bengapu

Gyűlölt zöldségek: A spenót

Nem tudom ki hogy van vele, de amikor kicsiként reggel meghallottam, hogy spenót lesz vacsira, repesve vártam a nap végét, hogy ehessek belőle. Ez a dolog részemről felnőttként sem változott, szívesen fogyasztom eme zöldséget. Sokan mégis ódzkodnak tőle, vagy egy rossz menzai élmény miatt (egy híg, ízetlen vacaknak készítették el ott), vagy csak mert szimplán nem kedvelik az ízét.

Pedig érdemes alkalmanként beiktatni az étrendünkbe (magas oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad gyakran enni), kiváló forrása például ezeknek: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. 

Tegnap este elkészítettem a Crohn-barát verzióját a spenótfőzeléknek. A legnagyobb örömöm az volt az étellel kapcsolatban, hogy a család többi tagjának is ízlett. :) Különlegessége, hogy rántás nélkül készült, mégsem lett a végeredmény híg. ;)

Spenótfőzelék Bengapu módra

  • 1 doboz mirelit spenót (450 g)
  • 3 púpozott evőkanál rizsliszt
  • x dl rizstej (ahol x=amennyi spenótot szeretnénk összességében)
  • 3 teáskanál himalája só (vagy ízlés szerint)
  • 2 nagy, vagy 3 kicsi gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál majoranna (opcionális)

 

Egy lábosban elkezdjük felolvasztani spenótunkat alacsony lángon (néha keverjünk rajta 1-2-t). Közben a fokhagymagerezdeket megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Amikor a spenót felforrt (vagyis kicsit vulkánszerűen pöfékel), hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerezzük. Felöntjük a tejjel, majd sűrítjük a rizsliszttel (ezzel vigyázzunk, ha túl sokat teszünk bele, elveszi az étel ízét). Még körülbelül 10 percig főzzük gyakori kevergetés mellett (érdemes alacsony lángon, mert a spenót szeret "köpködni") és tálalhatunk is! (Ha szükséges, akkor utánafűszerezünk.) A feltéthez csak a fantáziánk szabhat határt, én most tükörtojással fogyasztottam. :)

Természetesen készíthetjük nagyobb adagban is, de ilyenkor figyeljünk, hogy például 3 doboz mirelit spenóthoz ne 3x3 evőkanál rizslisztet, meg 3x2 nagy gerezd fokhagymát használjunk, különben egy ehetetlen borzadályt kapunk. :)

Ha elkészítitek, remélem ízleni fog! ;)

spenot.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr277369332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása