Nagy zabálások diéta mellett.

2015. február 08. 11:07 - Bengapu

Miket tartsunk otthon?

Mint minden háztartásban, nálunk is van egy lista azokról az árukról, amik jók, ha megtalálhatóak a konyhában. Sajnos nem úgy működik a dolog, mint normális esetben, ha hiányzik valami, akkor lerohanok a sarki boltba, és megveszem; van hogy 1 órát is utazni kell, hogy a megfelelő termékhez jussunk. Igaz ma már kicsivel könnyebb a helyzet, az üzletláncok igyekeznek figyelni az ételallergiában szenvedő vásárlókra is, de az áraik még elég messze vannak a szakosodott üzletektől. Így érdemes 1-1 ilyen bevásárlásra rászánni az időnket. :)

Nos, akkor lássuk a listát:

Rizsliszt, kukoricaliszt [2-2 kg]
gluténmentes tészták (spagetti, tarhonya, fodros nagykocka, plusz még amit szeretünk) [kb. 5-6 csomag]
növényi tejszín (én rizstejszínt szoktam vásárolni) [2-3 db]
kókuszzsír [kilós kiszerelés]
olívaolaj (nem muszáj az extra szűz verzió) [1 üveg]
növényi tej (Kinek melyik ízlik, aszerint válasszon. Ha rengeteget fogyasztunk növényi tejet, érdemes elgondolkodni egy tejkészítő vásárlásán.) [2 liter]
gluténmentes panírozómorzsa [2 csomag]
gluténmentes sütőpor (bármilyen piskótához, süteményhez) [2-3 csomag]
gluténmentes, vagy kukoricás Abonett (kenyér helyett remek alternatíva) [5 csomag]

Ezek azok a dolgok, melyeket az erre szakosodott üzletekben érdemes beszerezni. Most lássuk azokat, amiket "rendes" boltokban, illetve a piacon szerezhetünk be:

Rizs, puffasztott rizs (rizsből a kedvenc fajtánkat válasszuk) [2-3 kiló, illetve pár csomag a puffasztott rizsből]
krumpli, idényzöldségek, idénygyümölcsök, melyeket fogyaszthatunk (alma, répa, banán, póréhagyma, stb.)
sós lében eltett tonhalkonzerv (egy jó tésztaételhez, vagy különböző kencékhez reggelire) [3 doboz, ha valaki nagyon szereti, akkor 5 :P]
tojás

Felmerülhet a kérdés, miért ez a sok gluténmentes dolog? Nekünk Crohn-betegeknek ugye a vékonybél érintettsége miatt sajnos rosszabb a tápanyagok felszívódása, és számunkra a glutén is csak ront a helyzeten. (Amióta elhagytam a glutént az étkezésemből, a fehérje is jobban szívódik fel, a lábaim kevésbé vizesednek.)
Természetesen azt ne felejtsük el, hogy minden Crohn-beteg szervezete egyedi, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mit bír el étkezés ügyileg. A cél az, hogy megtaláljuk, mi nem okoz problémát, és annak megfelelően "építsük fel" magunkat újra. :) 

A lista így nagyjából teljes. Tartalma attól függően változhat, mit engedhetünk meg még magunknak az adott hónapban. Ha valakinek van még esetleg ötlete, mi kerülhetne fel a listára, örömmel veszem, ha megosztja. :)

Címkék: tipp
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr677151295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása