Nos, eredetileg gesztenyés gombócot szerettem volna készíteni. Nagyon lelkes voltam az ötlettel kapcsolatban, de a biztonság kedvéért körbekérdeztem a családot, s barátaimat, hogy milyen lenne...
Egyöntetűen azt mondták, hogy felejtsem el. "Túl tömény lenne a végeredmény." De én nem tántorodtam el, annyira megkedveltem a burgonyagombócot, hogy mindenképpen készíteni akartam egy fogást vele. Így született ez a recept: relatíve olcsó, viszont az eddig megszokottól kicsit munkaigényesebb. Viszont megéri a vele eltöltött időt... Legalábbis szerintem. :)
Burgonyadiszkosz pritaminos szószban
Hozzávalók:
A diszkoszhoz:
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg kukoricaliszt
- 2 tojás
- só, őrölt fehérbors ízlés szerint
A szószhoz:
- 2 db pritaminpaprika
- 200 ml laktózmentes főzőtejszín (vagy rizstejszín)
- só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Egy nagyobb tálban krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, és fokozatosan a lisztet. Elkezdjük összedolgozni. A cél, hogy egy ne túl kemény, formázható tésztát kapjunk végeredménynek.
Amint ez megvan, először gombócokat formálunk belőle, s ebből készítünk "diszkoszokat" (kicsit lelapítjuk, elkerekítjük). Sós, lobogó vízben főzzük ki. Amikor feljött a a víz tetejére, onnantól számítva 1-3 perc, míg elkészül. (Nekem 3 perc kellett a tökéletességhez.)
Egy serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk, és diszkoszaink mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. Ezután a visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a pritamint. Amikor elérjük a nekünk megfelelő állagot, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük. Addig forraljuk, amíg kissé be nem sűrűsödik. A burgonyadiszkoszokra öntve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal