Nagy zabálások diéta mellett.

2016. február 07. 04:55 - Bengapu

Bengapu levesei III.

Váltakozások kukoricás krémlevese

Az utóbbi hetekben az időjárás olyan körülbelül, mint a kedvem. Hol borús, hol derűs, olykor télies, máskor már-már tavaszias. Így született meg ez a leves, fogadják/fogadjátok amolyan (ismételten) visszatérő posztnak. :) [Folytatás a tovább után. :)]

Inaktivitásom rövid története: december eleje óta csak fogyok, és fogyok, okot nem találtak, egészen január közepéig. Ekkor derült ki, hogy be van gyulladva a gyomrom, és van ott egy gyógyuló fekély is. Az a "vicces" az egészben, hogy volt már fekélyem, akkor hatalmas fájdalmakkal küzdöttem, de most nem éreztem semmit. Mire ez kiderült, irtózatosan legyengültem, szinte megmozdulni nem volt már kedvem... Emellett még a Crohn-om is aktívnak tűnik...
Most már nagyjából mondhatjuk azt, hogy elindultam az ismételt "gyógyulás" útján... Csak újra 54 kilósan elég nehéz ez a kezdet. :) Remélem mostantól sokat lehetünk együtt újra virtuális konyhában. :) 


No, jöjjön az a recept! :)

Váltakozások kukoricás krémlevese

Hozzávalók:

  • 30 dkg fagyasztott kukorica (eredetileg 25-öt akartam bele, de megcsúszott a kezem... :D)
  • 1 szép szál póréhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 ducibb gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál angol (halványító) zeller
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • só ízlés szerint, fél-1 teáskanál őrölt fehérbors, 1-2 csipet cayenne bors (elhagyható)

Elkészítés:

A zöldségeket alaposan megmossuk (Tipp: tegnap láttam Gordon egyik műsorában, hogy ha a póréhagymát a zöld részénél hosszában bevágva felezzük, majd 90 fokkal elforgatva a hagymát újra elvégezzük ezt a műveletet, akkor sokkal könnyebben tudjuk kimosni a homokot, koszt belőle.), majd a póré-, és újhagymát karikázzuk (az újhagyma zöldjéből egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz), a zellert körülbelül fél centis vastag darabokra szeljük. A gerezdeket a kés élével megzúzzuk, apróra daraboljuk. (Tipp2: ha előkészülünk a főzéshez, gondolok itt a zöldségek, fűszerek tisztítására, darabolására, aprítására, stb., egyrészt időt spórolunk, másrészt nem kockáztatjuk, hogy esetleg odakap ételünk, míg mással foglalkozunk. :)) Egy közepes lábosban felhevítjük a kókuszolajat. Erre dobjuk a póréhagyma-újhagyma-zeller trióját, enyhén sózzuk. 3-4 percig így dinszteljük, majd jöhet a fokhagyma. Ha mindennek jó illata van, felöntjük körülbelül 1 liter vízzel, felforraljuk. Ekkor beleöntjük a kukoricát, fűszerezzük. Újraforrástól számítva 10-15 percig főzzük, vagy amíg minden meg nem puhul.

Hagyjuk kicsit hűlni, turmixoljuk. Sűrű szitán passzírozzuk át, hogy megszabaduljunk a kukorica héjától. Ha ezután nem találjuk elég sűrűnek, 1-2 evőkanál étkezési keményítőt keverjünk el hideg (!) vízzel csomómentesre, csurgassuk a levesbe. Ezzel már nem főzzük, csak egyet rottyantunk rajta. (Sűríthetjük még a jó öreg krumplis módszerrel: ekkor a hozzávalók listája bővül 1-2 szemmel belőle.) Tálaláskor a félrerakott, felkarikázott zölddel koronázzuk. (Én még egy abonett szerűséget is raktam mellé mártogatósnak. :D) Jó étvágyat hozzá!

valtkukkremlev.jpg

Kóstolás után: Lehet csak én képzeltem hozzá, de a leves fogyasztása közben is érzékelhető a váltakozás: az egyik kanál kellemesen kukoricás, a másik kicsit zelleres, míg a következő már a kettő elegye. Szó, mi szó, nekem nagyon ízlett. :) Remélem másnak is fog, ha elkészíti!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr768365842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása