Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig fogom vezetni ezt a blogot, ugyanis előző próbálkozásaim tiszavirág-életűek voltak. :) De szó, mi szó, szeretek főzni, és remélem receptjeimmel, tanácsaimmal már sok embernek tudtam a hasznára lenni. :)
A mai receptben az a legjobb, hogy mindenki másképp csinálja. Valaki a hús fajtáján változtat, valaki a fűszerezésen, de a lényeg ugyanaz marad: a végeredmény egy finom, laktató étel lesz.
Az én verzióm is eltér az eredetitől, nem fog a taknyunk-nyálunk egybefolyni tőle, de egy új élménnyel gazdagabbak leszünk, ha kipróbáljuk. :) (A későbbiekben majd több verziót is meg fogok főzni, érdekel, melyik a legjobb [vagy van-e egyáltalán legjobb].)
Bengapu chili con carne-ja
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 közepes szem paradicsom
- 50 dkg darált hús
- kevés olívaolaj
- 1 konzerv vörösbab (kb. 25 dkg bab van benne)
- 1 konzerv csicseriborsó (kb. 22-23 dkg van benne)
- 1 konzerv kukorica fele (kb 12-15 dkg)
- kevés só, másfél teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 teáskanál szárított chili
Mielőtt elkezdenénk, készítsük elő a zöldségeket, hogy gyorsabban haladjunk. A vöröshagymát és a fokhagymát daraboljuk apróra. A paradicsomok alján a héjba vágjunk egy ikszet. Abban a lábosban, melyben az ételt fogjuk elkészíteni, forraljunk vizet, majd amikor forr, helyezzük bele a paradicsomokat pár másodpercre. Így a paradicsom héja könnyen lejön, azzal sem kell bajlódnunk. Ha megpucoltuk, távolítsuk el a csumáját, kockázzuk fel. (A levét semmiképp se öntsük ki, jó lesz az a chilinkhez. ;) ) A lábosból öntsük ki a vizet, majd töröljük szárazra.
Ezután a lábosban melegítsünk fel olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, és a fokhagymát. Amikor megpuhultak, jöhet hozzá a darált hús, melyet fehéredésig pirítunk. Rádobjuk a paradicsomot, fűszerezzük (A fahéjból tényleg csak a leírásban megadott mennyiség kell!), felöntjük annyi vízzel, ami épp, hogy csak ellepi (ezt is csak akkor, ha a hús, és a paradicsom együttes leve nem elég). Fedő alatt 20 percig főzzük, közben gyakran keverjük meg.
Foglalkozzunk egy kicsit a hüvelyesekkel. A vörösbabról, és a csicseriborsóról leöntjük a levet, leöblítjük őket alaposan. A kukoricával szintén így teszünk. 20 perc elteltével először hozzáadjuk a vörösbabot, és a kukoricát, és további 10 percig rotyogtatjuk, de immár fedő nélkül, hogy a szaftunk besűrűsödjön. Itt is maradjon szem előtt a kevergetés, nehogy odakapjon. Az utolsó 5 percben a csicseriborsóval már csak átmelegítjük. (Szóval összesen 30-35 perc főzési idővel számoljunk.) Jó étvágyat!
Ezt az ételt Crohn-os sorstársaimnak csak passzív időszakban ajánlom, akkor sem sokszor. :)
Mindenki másnak remélem ízleni fog a recept, ha elkészíti. Szívesen várom a visszajelzéseket. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.