Nagy zabálások diéta mellett.

2015. június 04. 05:35 - Bengapu

Fogások ebédszünethez VIII.

The return of Bengapu

Tudom az utóbbi időben nem voltam valami aktív, a miértekkel nem untatnék senki, vágjunk a közepébe! :)

Sokaknak a rizses húsról egyből a bácskai verzió jut eszébe, ami nagyon finom, de Crohn-os szempontból nem éppen a legjobb. Így tegnap elkészítettem a számunkra "barátságosabb" verziót. :)

Ha egyszerre készítjük a rizst és a húst, cirka 30 perc alatt megvagyunk, szóval nem kell vele sokat pepecselni a konyhában. :)

Bengapu rizses húsa

  • kb. 60 dkg csirkemell
  • 25-30 dkg hosszúszemű rizs
  • 2 szál nagy újhagyma (ha tudunk, olyat vegyünk, aminek ducibb a fehér része)
  • só, fehérbors ízlés szerint, 2-3 tk Erdészné fűszerkeverék (ez olyan, mint a Vegeta, csak nincs benne semmilyen adalékanyag, ízfokozó), 1,5 tk majoranna
  • 4 ek olaj (nálam ez most kukoricaolaj volt)

Elsőnek kezdjünk a rizzsel: egy közepes lábosban, közepes lángon elkezdünk hevíteni 2 ek olajat. Beleöntjük a rizst, és addig pirítjuk, míg a szemek szépen kifehérednek. Ekkor felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, keverünk rajta egyet, és felforraljuk. Forrás után lefedve, a lehető legkisebb lángon 16-18 perc alatt készre főzzük. Közben elkészítjük a csirkét. 

A mellet megtisztítjuk, és kb. 1x1 centis kockákra vágjuk (vagy ahogy sikerül, nem éttermi fogás készül). A hagymát alaposan megmossuk, majd felkarikázzuk. Egy nagyobb serpenyőben, vagy wokban elkezdjük melegíteni a maradék olajat. Erre jön a hagyma, melyet 2-3 percig, gyakran kevergetve átfuttatunk rajta. Ezután rádobjuk a csirkét, melyet fehéredésig pirítunk. Amint ez megvan, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amiben épp kellemes "medencés bulit" tudnak csapni a csirkefalatok. Meghintjük a majorannával, és alacsony lángon, 20-25 perc alatt omlósra főzzük. Közben azért keverjük meg néha, és figyeljünk, hogy ne párologja el az összes levét, hiszen azt a szaftot tökéletesen felszívja majd a rizsünk.

Ha mindkét összetevő elkészült, már csak egy alapos összekeverés van hátra, és tálalhatunk, vagy épp porciózhatunk. :) Egy tipp: tálalás előtt hagyjuk 10 percig állni a maximális ízhatás kedvéért. :P

bengrizseshus.jpg

Szerintem ez egy remek alternatívája a bácskai rizses húsnak, remélem sokan kipróbálják majd. :) Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr337516468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása