Egy kedves ismerősömnek köszönhetően igen nagy mennyiségű cukkinihez és patisszonhoz jutottunk. Így mostanában ezeket a zöldségeket használtam.
A patisszon különlegessége, hogy nem a megszokott fehér, hanem csodás sárgás-zöldes színekben pompázik. Én piacon nem nagyon találkoztam vele eddig, leginkább külföldi főzős műsorokban akadt meg rajta a szemem. Íze egyszerűen fantasztikus, ha egyszer sikerül szerezni valamilyen úton-módon, mindenképp érdemes kipróbálni. :)
Nálam az egyik sláger ez a tökös tócsni lett, nem tudok betelni vele, ezért mindig embertelen mennyiséget készítek belőle.
Tök(jó)tócsni
Hozzávalók:
- 80 dkg cukkini (ez megfelel egy hatalmas termés felének)
- 60 dkg (sárga héjú) patisszon (hámozás, magozás után mért mennyiség)
- 3 tojás
- 2-3 evőkanál étkezési keményítő
- só, frissen őrölt színes bors, kapor, snidling ízlés szerint
- kukoricaliszt
- kedvenc olajunk a sütéshez
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk, s 10 percre félretesszük. Közben a megtisztított patisszont is lereszeljük, beletesszük egy nagy tálba. Hozzáadjuk a lecsepegtetett cukkinit, a tojásokat, a keményítőt, s a fűszereket (én itt nem sóztam újra az ételt, de aki gondolja, sózzon utána nyugodtan). Egy alapos keverés után elkezdjük hozzáadagolni a lisztet, a cél, hogy egy közepesen sűrű masszát kapjunk végeredményül (ezért nem írtam pontos mennyiséget a lisztnél, most lusta voltam lemérni). 15 percig a hűtőben pihentetjük.
Az általunk favorizált olajat felhevítjük a kedvenc serpenyőnkben, majd egy merőkanállal (vagy evőkanállal) kisebb halmokban kisütjük a tócsnikat. Akkor kész, mikor mindkét oldala aranybarna. A felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk.
Hogy miért lett ennyire nagy kedvenc? Nem olyan ropogós, s vékony, mint egy hagyományos tócsni, belül könnyed, örömmel harap bele az ember fia/lánya. Remélem másnak is ízleni fog, ha kipróbálja! Jó étvágyat! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.