Nagy zabálások diéta mellett.

2016. augusztus 16. 11:14 - Bengapu

Amikor a családnak (is) főzök... III.

Mexikói rizses hús és szilvakompót

Tegnap gondolnom kellett arra, hogy rajtam kívül mindenki dolgozni megy, és nem szabad elengedni Őket elemózsia nélkül! 

Nem akartam túl nehéz ételt készíteni, így esett a választásom a rizses húsra. Kivételesen pulykacombból csináltam, mivel akciós volt a Tecsóban, s amúgy is elég régen ettünk pulykát. :) Mellé szilvakompótot fogyasztottunk, amit még vasárnap csináltam. A kettő együtt mindenki tetszését elnyerte! :)

Mexikói rizses hús

Hozzávalók:

  • 1,2 kg pulykacomb (tisztítva, felkockázva)
  • 60 dkg rizs
  • 1 zacskó mexikói zöldségkeverék (450 g)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint, másfél teáskanál provance-i fűszerkeverék
  • kókuszolaj

Elkészítés:

Kevés kókuszolajon elkezdjük dinsztelni az előzőleg vékonyan felszeletelt vöröshagymát. 5-6 perc után hozzáadjuk a pulykacombot, amit fehéredésig pirítunk. Amint ez kész, felöntjük annyi vízzel, amennyiben kényelmesen elfér, majd fűszerezzük [a provance-i fűszerkeveréktől fantasztikus illat lesz a konyhában :)]. Alacsony lángon főzve, 20-30 perc alatt elkészül (a főzési idő nagyban függ attól is, hogy milyen idős volt a pulykánk). 20 perc után hozzáadjuk a zöldségkeverék, és együtt készre főzzük őket (a zöldségnek 6-10 perc kell, hogy elkészüljön).

Közben a rizst is elkészítjük: kókuszolajon átforgatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk. Fedő alatt, takaréklángon 16-20 perc alatt kész.

Ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan összekeverni őket, és legalább 10 percig állni hagyni, hogy az ízek kicsit összeérjenek. :) Térjünk rá a kompótra!

Elég sokszor kapom magam azon, hogy megkívánom a különböző gyümölcskompótokat. A bolti verziók tele vannak olyan dolgokkal, amiknek nem feltétlen örülne a kis beteg emésztőrendszerem. Ezért elhatároztam, hogy magamnak csinálom. Olcsóbb, ha utánaszámolunk, s az elkészítése se egy nagy ördöngösség. :)

Szilvakompót

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva (kemény, sérülésmentes)
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 3 rúd fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 liter víz

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy megfelelő méretű lábosba tesszük, alaposan összekeverjük, majd felforraljuk. 3-4 perc forralás után elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk kihűlni.

Tipp: a levet felhasználhatjuk gyümölcsleveshez, vagy remek hűsítő válhat belőle (természetesen csak azután, miután leszűrtük :D).

Ugye milyen egyszerű? :)

mexikoiszilva.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4210413830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása