Tegnap gondolnom kellett arra, hogy rajtam kívül mindenki dolgozni megy, és nem szabad elengedni Őket elemózsia nélkül!
Nem akartam túl nehéz ételt készíteni, így esett a választásom a rizses húsra. Kivételesen pulykacombból csináltam, mivel akciós volt a Tecsóban, s amúgy is elég régen ettünk pulykát. :) Mellé szilvakompótot fogyasztottunk, amit még vasárnap csináltam. A kettő együtt mindenki tetszését elnyerte! :)
Mexikói rizses hús
Hozzávalók:
- 1,2 kg pulykacomb (tisztítva, felkockázva)
- 60 dkg rizs
- 1 zacskó mexikói zöldségkeverék (450 g)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint, másfél teáskanál provance-i fűszerkeverék
- kókuszolaj
Elkészítés:
Kevés kókuszolajon elkezdjük dinsztelni az előzőleg vékonyan felszeletelt vöröshagymát. 5-6 perc után hozzáadjuk a pulykacombot, amit fehéredésig pirítunk. Amint ez kész, felöntjük annyi vízzel, amennyiben kényelmesen elfér, majd fűszerezzük [a provance-i fűszerkeveréktől fantasztikus illat lesz a konyhában :)]. Alacsony lángon főzve, 20-30 perc alatt elkészül (a főzési idő nagyban függ attól is, hogy milyen idős volt a pulykánk). 20 perc után hozzáadjuk a zöldségkeverék, és együtt készre főzzük őket (a zöldségnek 6-10 perc kell, hogy elkészüljön).
Közben a rizst is elkészítjük: kókuszolajon átforgatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk. Fedő alatt, takaréklángon 16-20 perc alatt kész.
Ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan összekeverni őket, és legalább 10 percig állni hagyni, hogy az ízek kicsit összeérjenek. :) Térjünk rá a kompótra!
Elég sokszor kapom magam azon, hogy megkívánom a különböző gyümölcskompótokat. A bolti verziók tele vannak olyan dolgokkal, amiknek nem feltétlen örülne a kis beteg emésztőrendszerem. Ezért elhatároztam, hogy magamnak csinálom. Olcsóbb, ha utánaszámolunk, s az elkészítése se egy nagy ördöngösség. :)
Szilvakompót
Hozzávalók:
- 1 kg szilva (kemény, sérülésmentes)
- 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 3 rúd fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 liter víz
Elkészítés:
Az összes hozzávalót egy megfelelő méretű lábosba tesszük, alaposan összekeverjük, majd felforraljuk. 3-4 perc forralás után elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk kihűlni.
Tipp: a levet felhasználhatjuk gyümölcsleveshez, vagy remek hűsítő válhat belőle (természetesen csak azután, miután leszűrtük :D).
Ugye milyen egyszerű? :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.