Nagy zabálások diéta mellett.

2015. november 24. 11:11 - Bengapu

Fogások ebédszünethez XV.

Albínó krumplis tészta

Az előző bejegyzésben feltettem három kérdést, pár válasz érkezett is rá, melyeket ezúton is köszönök. Ezzel kapcsolatban volt egy érdekes történet: egyik Facebook-os főzős csoportban is megosztottam a posztot, és egy hölgy úgy gondolta, a napi feszültségét ott éli ki...

Feleslegesen elkezdett kötözködni a kérdésekkel kapcsolatban, minden magyarázatra volt egy még bosszantóbb replikája, így végül alkalmaztam az "okos enged, szamár szenved" technikáját. Még privát üzenetben is rám írt, hogy én ne válaszolgassak neki, mert nagyon megjárom a végén... Haha, az Interneten keresztül mindenki olyan bátor, nem? :)

No, eme kis kitérő után térjünk rá a poszt főszereplőjére. Krumplis tészta: az étel, melyet rengeteg módon készítenek el, de sokban egy a közös, a pirospaprika. Mivel a Crohn nem igazán tolerálja a pirospaprikát, és az én belem még tripla annyira se, az én változatomban ez a fűszer kimarad. Egyet garantálhatok, aki kipróbálja az én verziómat, nem fogja hiányolni belőle. ;)

Albínó krumplis tészta

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20 dkg gluténmentes tészta (én Tóték Cornitoját [fodros nagykocka] használtam) [Akinek nem kell gluténmentesen étkeznie, annak természetesen rendes tészta]
  • 2-3 evőkanál kukoricaolaj (vagy amilyen van otthon)
  • só, frissen őrölt színes bors (ezek ízlés szerint, Crohn-os sorstársaimnak csínján a borssal!), 2 csipet őrölt fűszerkömény, 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva, ennek hiányában szárított verziójából kedvünk szerint

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, majd nagyobb kockákra vágjuk, a hagymát apróra daraboljuk. Egy közepes lábosban elkezdjük hevíteni az olajat, és rádobjuk a hagymát. 1-2 perc pirítás után finoman sózzuk meg, majd dinszteljük még további 3-4 percig. (Közben kevergessük.) Ezután jöhet rá a burgonya, alaposan átforgatjuk őket. 2 perc pirítás után felöntjük annyi vízzel, ami egy fél ujj magasan lepi el körülbelül. (Azért ennyivel, mert így nem lesz száraz a végeredmény, ha összekeverjük a tésztával.) Borsozzuk, köményezzük, majd fedő alatt kis lángon puhára főzzük. (Ez krumpli fajtájától függően 10-20 perc.) [Közben néha azért pillantsunk rá, keverjük át, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.]

Közben készítsük el a tésztát a zacskó szerinti utasítás szerint. Ha kész, szűrjük le, egyszer meleg vízzel öblítsük át. Amikor a krumplink megfőtt, krumplinyomóval 1-2 alkalommal "szaladjunk" át rajta, majd hintsük meg a petrezselyemmel. Keverjük össze a tésztával, és tálalhatunk. :) Jó étvágyat kívánok hozzá!

Aki akar, Facebook-on is megtalál! :)

albino_krumplis_teszta_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr208104662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása