Nagy zabálások diéta mellett.

2015. március 10. 05:55 - Bengapu

Leves a hónap elejére, vagy végére

Amikor ezt a levest először elkészítettem, akkor totális katasztrófa volt a végeredmény. (De szerencsémre így is elfogyott. :) ) Akkor még nem ismertem a gombóc trükkjét, hogy amint elkészül, nem szabad már tovább főzni, így az előzőleg szépen megformázott műveim szertefoszlottak az ízletes lében. Természetesen tanultam hibámból, és el tudtam készíteni egy jól kinéző verziót. :P

Háder-féle gombócleves (Alkalmazható liszt-, és tejmentes diétában)

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 5 közepes szem burgonya (főtt)
  • kb. 6 ek rizsliszt
  • 1-2 tojás

A leveshez:

  • 1-2 kisebb fej vöröshagyma (apróra kockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 2 szál sárgarépa (karikázva)
  • 1 ek zsiradék
  • fél szál kolbász (figyeljünk, hogy gluténmentes legyen [Igen, még a kolbászba is belekerülhet...])
  • só, kömény (ízlés szerint), 2 kk őrölt pirospaprika, 2 csokor petrezselyem aprítva

A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, a fokhagymát, és a sárgarépát. Ha ez kész, fűszerezzük (a paprikával vigyázni, mert könnyen megég, és keserű lesz az ételünk), majd felöntjük 2,5 liter vízzel. Felforraljuk, és közben elkészítjük a gombócokat.
A kihűlt, áttört krumplit jól összedolgozzuk a liszttel és a tojással(tojásokkal), majd kedvünk szerinti gombócokat formázunk belőle. Vissza a leveshez. ;)
Miután levünk felforrt, hozzáadjuk a burkától megfosztott, karikázott kolbászt, és 10 percig rotyogtatjuk. Ezután beletesszük a levesbe a gombócokat, és a petrezselymet. Ha a gömbök már vidáman úszkálnak a tetején, készen is vagyunk! (Ekkor viszont azonnal vegyük le a tűzről! ;) )

Jó étvágyat!

Természetesen lehet variálni a gombóccal fűszerezés terén, de anélkül is egy remek, és laktató étel. Remélem sokan kipróbálják/kipróbáljátok. Leginkább hónap végi eledel a háztartásokban, de ha egy gyors, és finom vacsorát/ebédet szeretnénk, bármikor beiktathatjuk a heti/havi menütervbe. :)

gombocleves.jpg

Címkék: leves vacsora ebéd
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bengapukonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr927255893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esze matild 2015.07.19. 07:03:37

A megtistított burgonyát főzöd meg és a föző levével öntöd fel a levest illetve felfasználod hozzá finomabb lesz a levesed és nem öntöd ki az értékes anyagokat a burgonya főző vizével.

Bengapu 2015.07.23. 10:16:08

Köszönöm a jó tanácsot! :) Majd egyszer kipróbálom így is.
Nagy zabálások diéta mellett.
süti beállítások módosítása